Velika noč (v Beli krajini Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih - na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem; na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja. Verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje na vstajenje po smrti.


				Velikonočni obed

 

Danes smo že pri velikonočnem obedu, kjer uživamo jedi, ki so bile včeraj blagoslovljene.

Blagoslov smo spremljali v Žuničih, kjer so se zaradi dežja krajani s košarami uspeli zbrati v kapelici sv. Nikolaja, ki je za ta namen dovolj velika. Tudi letos je lep obred z izbranimi besedami opravil dr. Janez Gril, ki ob takšnih priložnostih pride pomagat adlešiškemu župniku Vinku Guni, ki upravlja tudi Preloško faro, kamor spadajo Žuniči. Prelat Janez Gril, sicer ekonom Novomeške škofije je pred upokojitvijo opravljal različna pomembna dela: bil predavatelj na Teološki fakulteti, odgovorni in glavni urednik Družine, nato pa tudi direktor. Po ustanovitvi škofije se je vrnil na rodno Dolenjsko, saj je bil rojen v okolici Dolenjskih Toplic.


				Pri Sv. Nikolaju

 

Župnika Guno (prav tako upokojenega) pa smo ujeli v Malih Selih pri Hrustovih (Angela Miketič), saj je blagoslov tokrat zaradi dežja potekal pod njihovo nadstrešnico. Tako je lahko pri obredu sodelovala tudi še ne devetmesečna Taja.


				Pri Hrusti

S kapelico sv. Družine v Malih Selih je povezana zanimiva zgodbica:

Pred davnimi časi naj bi nek krajan Malih Sel v vreči z žitom iz Karlovca pripeljal tudi neko čudno, miši podobno žival. Ta se je vedno pojavila med obedom in jedla iz sklede z otroci, nato pa naglo izginila. Zelo hitro je rasla in se redila; vaščani pa je nikakor niso mogli ujeti. Prepričani so bili, da je to urok ali nadnaravno bitje, zato so sezidali kapelico. Potem je ta čudni stvor izginil.

Kdaj naj bi se to zgodilo ni jasno, je pa znano, da je leta 1902 v Pittsburghu (ZDA) in okolici od adlešiških izseljencev maloselčan Jure Novak zbral 370 kron in jih poslal v domovino. S tem denarjem so vaščani naslednje leto obnovili streho in kupili nove kipce za kapelico. Podobici Marije in Jožefa, ter Jezusa je za 140 kron izdelal Konrad Skaza, sicer Slovenec, ki pa se je kiparstva učil na Tirolskem in tam imel tudi delavnico, zaradi česar ga včasih smatrajo za Tirolca. Po drugi svetovni vojni je kapelica počasi propadala in preraščalo jo je robidovje, a so jo na pobudo Lojzeta Novaka vaščani 1999 popravili in lično uredili okolico, ki je sedaj tudi prijetno počivališče na Šašljevi učni poti.

 

Blagoslovljene velikonočne praznike vam želimo!

Besedilo in fotografije: Javni zavod Krajinski park Kolpa (B. Grabrijan)