V deželi Uskokov še vedno babje leto

V Beli krajini sije sonce tudi danes, 21.10.2017. Toplo poletje je podaljšano v pozno jesen. Temu so v 19. in 20. stoletju rekli "babje leto". Ta izraz na podeželju slišimo še danes. Še vedno vse cveti in gozdovi so obarvani v najlepše jesenske barve. 

Sprehodi po naravi sproščajo, rahel veter prinaša svežino in na krožnikih se najdejo okusne jedi. Mošt se pretvarja v vino in vsi komaj čakajo priljubljeni praznik- Martinovanje. Ženske polnijo "špajze" z ozimnico, skrinje z zadnjo zeljenavo z vrta, jabolka stiskajo v sok, a moški čakajo na trenutek, ko bodo lahko kotel napolnili s slivami in naredili domačo slivovico ter pripravljajo drva za ogrevanje. V jesensem času smo vsi najraje zunaj, da izkoristimo še zadnje sončne žarke. Vabimo vas na druženje v neokrnjeni naravi Dežele Uskokov.

Bela krajina in Dolenjska dobivata nov turistični proizvod, ki temelji na predstavitvi življenja nekdanjih Uskokov v teh krajih. Potovanje skozi čas omogoča obiskovalcem, da na inovativen način spoznajo, kako so tu nekoč živeli Uskoki, spoznajo njihovo kulturo in uskoško kulturno dediščino.

Skozi čas se je vedenje in poznavanje uskoške zgodovine izpred 500 let nekako izgubilo, zato je predstavitev tega obdobja in načina življenja izjemno pomemben, ne le za Slovenijo, temveč za širši prostor Evrope, saj je znano, da so se Uskoki naselili tudi v današnji Nemčiji, kjer je še posebej poznan Krabat – znameniti uskoški bojevnik.  

Obiskovalcem so tako v Sloveniji odslej na voljo številne tematske, izobraževalne in kulinarične poti, kjer lahko na različne načine odkrivajo nove stvari.