Dobro živi večno

Krabat je človek, legenda in trgovska znamka, ki živi z med ljudmi že od 16. stoletja. Njegov značaj je vse večji. Bil je moder, iznajdljiv predvsem pa dobrega srca in se zapisal v zgodovino ljudskih izročil. O njemu se je toliko pripovedovalo, da so začeli dodajati neresnične oziroma kar nadnaravne lastnosti in kar na enkrat ni več jezdil na konju, temveč letel s ptico, imel sposobnost iz fižola narediti vojake, mlel moko pri črnem mlinarju, ki ga je pretvoril v krokarja ipd. Zato se na našem logu agencije nahaja podoba resnične osebe in na logu projekta Dežela Uskokov podoba krokarja.

         

V obdobju od 17.  stoletja do danes je napisanih kar nekaj čudovitih legend, romanov in zapisov o njem. Najbolj znane romane o "čarovniku" Krabatu sta napisala pisatelja Jurij Brezan in Ottfried Preussler. Po slednjem je hollywoodski 20th Century Fox posnel visokoproračunski film. Roman o Krabatu je v nemških osnovnih šolah obvezna lietartura.

   

    Rezultat iskanja slik za Krabat Buch  Rezultat iskanja slik za Krabat Buch   Povezana slika  Rezultat iskanja slik za Krabat Buch

Dejstvo je, da ni bil čarovnik ali lužiški deček kot piše v romanih. Johann von Schadowitz, imenovani Krabat, je bil znan kot izvrsten bojevnik, ki je bil zelo modre pameti. S svojo iznajdljivostjo mu je uspelo ukaniti turške vojake in iz ujetništva rešiti kneza Johanna Georga II, ki mu je pozneje poklonil velik del njihove regije in ga imel za svojo »desno roko«.  Za njim je služil tudi njegovima naslednikoma Johannu Georgu. III, IV in Friedrichu Augustu I.  V tej regiji že od nekdaj prebiva manjšina, Lužiški Srbi, ki jim je veliko pomagal, saj je z lahkoto obvladal njihov jezik, ki je bil zelo podoben njegovemu meternemu jeziku in jim tako pomagal pridobiti svoje pravice na zemlji nemških aristokratov. Zaradi velikega občudovanja so ga le-ti pozneje pokopali v svoji cerkvi v vasici Wittichenau in dandanes ga častijo kot zaščitnika svojega naroda.

   

Njegovo rojstno ime je bilo Janko Šajatovič, kasneje so ga v Nemčiji poimenovali Johann von Schadowitz. Rojen je bil v majhni vasici ob slovenski meji, v pokrajini imenovani Žumberak, ki je tako kot velik del današnje Dolenjske oz. Bele krajine sodil v teritorij Vojne krajine, kamor so se od  zgodnjega 15. stoletja dalje naseljevali Uskoki. 

   

Področje v nemških Lužicah, ki ga je Johann von Schadowitz dobil za nagrado je danes prepoznavna  turistična regija: DIE KRABAT REGION. Regija se nahaja v eni izmed najhitreje rastočih in razvijajočih se turističnih destinacij Evrope. Letno jih obišče več kot milion ljudi, zato smo se tudi mi potrudili povezati z njimi, saj želimo postati del te uspešne zgodbe. 

   Kolesarska steza Krabat, ki obdaja regijo.

Krabat je legenda zapisana v romane - ki jo lahko beremo v več kot 30 tujih jezikov. Posnet je tudi Krabat, kino film, viskoke kakovosti.

Krabat je resničen človek, kateremu so posvečene muzejske izložbe, medijski prostori, festivali, šole.

   

Krabat je dobrotnik, katerega lužiški srbi častijo kot svojega zaščitnika.

Gledališko predstavo Krabatfestival obišče leto več tisoč ljudi.

http://www.krabat-festspiele.de/  

Ne preseneča, da je Krabat postal tudi blagovna znamka. Mnogi proizvodi in vse več podjetji, inštitucij ter dogodkov nosi njegovo ime. Pri nas za enkrat še ne in to želimo spremeniti. Želimo postaviti turistične programe posvečene Uskokom in njemu, ker so dobre, zanimive, nepoznane a tako edinstvene in zanimive.

        

Dobro živi večno!