Hrastova loza pri Miličih je težko dostopna. Znana je tudi po tem, da v njej gnezdijo sive čaplje. Zgornji del trupa je sive barve, spodnji pa sivo-bel. Odrasle sive čaplje imajo belo glavo, z široko črno nadočesno progo. Kljun je močan, rumenkasto-roza barve. Odrasla ptica meri tudi en meter v višino, premer kril pa vse do dveh metrov. Je zelo močan letalec. V zraku jo prepoznamo po počasnem letu in upognjenemu vratu v obliki črke S.


				Siva čaplja

Prehranjuje se z ribami, dvoživkami in malimi sesalci, ki jih išče v plitkih vodah. Gnezdilna sezona traja od začetka februarja pa do konca aprila. Ponavadi gnezdijo v kolonijah, vendar tudi osamljena gnezda niso redek pojav. V gnezdo, ki ga s partnerjem spleteta visoko v krošnjah dreves se vračajo več let. Ponavadi samička izleže 4 ali 5 svetlomodrih ovalnih jajc. Valita oba starša nekje en mesec, izvaljeni mladiči pa so gnezdomci, za katere skrbita oba starša. V Sloveniji gnezdi nekje do 500 parov, prezimi pa jih nekje 1800 sivih čapelj.

Hrastova loza pri Miličih se nahaja na meji. Ob meji so vzpostavili obrambni sistem, imenovan Vojna krajina, kjer so se, da bi se obranili turških vpadov, naselili Uskoki pod vodstvom generala Ivana Lenkovića.

Kot zanimivost naj še navedemo, da je Hrastova loza bila zadnja plača, ki jo je cesar Franc Jožef izplačal uskokom iz Miličev. Ko mu je zmanjkalo denarja, jim je odstopil ta gozd (lozo).

Hrastova loza zemljevid