Knjiga Otfrieda Preusslerja, Krabat je odličen mladinski roman. Knjiga malo spominja na tiste o Harryju Potterju, ki so bile, napisane bistveno pozneje kot Krabat. Krabat deluje bolj bogato in polno in ne tako banalno in površinsko kot Potter. Obe knjigi poudarjata, da sta prijateljstvo in ljubezen pomembni stvari v življenju. Krabat naredi še korak dalje in zatrdi:

Več kot moč in slava - četudi čarovniška, je vredna človekova svoboda.

Krabat kot oseba ni zrasel v pisateljevi domišljiji, ampak je eden od glavnih junakov lužiškosrbskih zgodb. Njihove zgodbe pripovedujejo o tem, kako so  v Lužicah živeli tlačani in njihovi veleposestniki. Domišljija zatiranega ljudstva je stkala čudovite pripovedke. Nastajati so začele pravljice o spečih junakih pod goro Kaponico, ki naj bi prišli na pomoč (podobno kot naš kralj Matjaž). Pripovedovale so o tem, kako bo lepega dne nekdo iz ljudstva, junak vstal in se uprl. Poznal bo tajne sile, čarobne besede, vse modre vede in bo močnejši od vseh veleposestnikov po gradovih. Tako je nastala zgodba o Krabatu.

Za nas je izredno pomembna ugotovitev vodje lužiškosrbskega narodopisnega inštituta Pavla Nedoa, ki je zapisal, da je Krabat v resnici živel in da je bil to hrvaški polkovnik Jan, ki so ga imenovali kar Crowat, Kroat ali po ljudsko Krabat in da se je izkazal v boju proti Turkom. Polkovnik Jan ni nihče drug kot Janko Šajatović, rojen v Žumberku v vasici Jezernice leta 1624. Izkazal se je v borbah s Turki, zato je bil leta 1659 izbran za telesnega stražarja kneza Johanna Georga II. in tudi Johanna III. Tako je na mejah današnje Nemčije branil meje krščanstva. Zaradi lažje izgovorjave, so ga preimenovali, v Johanna von Schadowitza. Ob vsem tem moram omeniti tudi ugotovitve  in najdbe gospoda Hans-Jürgen Schrötera, ki se ukvarja z biografijo Janka Šajatovića. Na listini novačenja iz leta 1661 je našel  “Jankho Schajatowitsch von Süchelberg aus Croatien: Pferd: 2“, kar je vsekakor dokaz, da je Janko Šajatović iz Žumberka Hrvaška, služil na Saškek dvoru z dvema konjema.


				Orginalni dokumenti

Preussler je sago o Krabatu slišal že v otroštvu. Prevzela ga je tako zelo, da je napisal svojo različico zgodbe. Njegova zgodba se na določenih delih strogo drži originala, po drugi strani pa si spet dovoli svobodo in jo izpelje po svoje. Mladinski roman Krabat je izšel leta 1971 in je požel velik uspeh. Krabat je zagotovo njegovo najbolj brano delo. Nagrajen je bil z najpomembnejšo nagrado za mladinsko književnost v Nemčiji in prav tako na Poljskem. V nemščini je bilo prodanih preko 15 milijonov izvodov, knjiga pa je prevedena še v 55 različnih jezikov. Leta 1979 je bil preveden tudi v slovenščino.


				Povezana slika			 
				Rezultat iskanja slik za Krabat Buch			 
				Rezultat iskanja slik za Krabat Buch

O vsebini romana bomo kaj več napisali ob kakšni drugi priložnosti, lahko pa tudi sami poiščete in preberete Preusslerjevega Krabata.