Pisali smo že o predstavitvi priložnosti, ki bi lahko slovenske "podjetniške Krabate" povezalo z že uspešno podjetniško zgodbo v Nemčiji, ki se je ta teden odvijala v Črnomlju v prostorih Poslovne hiše Stratus.

Nemci so iz literarnega junaka Krabata naredili svojo različico Harrya Pottera. Verjamejo v mit in legendo, ki pa danes dejansko živi in pomaga v turističnem in gospodarskem razvoju Regiji Krabat, ki se nahaja v bližini Dresdena, v vzhodnem delu Nemčije. 

Hans-Jürgen Schröter je za nas izjemno pomemben. On je odkril, da je legenda Krabat nastala na podlagi dosežkov dobrotnika Johanna von Schadowitza, ki je resnično živel v tem okolju in je tam tudi pokopan. V svojih raziskavah je naletel na grb, kjer je pri analizi le-tega prišel do neverjetne ugotovitve, da gre za Janka Šajatovića rojenega v današnjem Žumberku, ki je bil takrat del Vojne krajine. 

Sedaj se poraja logično vprašanje. Kako to, da Nemci bolje poznajo Krabata in ga tudi cenijo veliko bolj kot mi? Ravno zaradi tega smo si v projektu Dežela Uskokov zastavili cilj, pripeljati Krabata/Johanna/Janka nazaj domov.

Krabat se pojavlja na TV zaslonih tako v Nemčiji, kot tudi na Hrvaškem, kjer imajo posnete tudi dokumentarce in kratke igrane filme o Uskokih. 20th Century Fox je septembra 2008 izdal visokoproračunski film Krabat. Samo v Sloveniji nekako zaostajamo. 

Z vztrajnim delom počasi postaja Krabat prepoznaven tudi v Beli krajini, Dolenjski in Žumberku. Niso ponosni samo potomci uskoških plemičev, ampak tudi širša javnost. Brez teh pogumnih borcev za krščansko mejo, ne bi bila Evropa danes takšna kot jo poznamo.

S ponosom predstavljamo tudi video zapis predavanja, ki je ga je  za Vaš Kanal posnela gospa Verica Marušič. Za nas je to znak, da delamo dobro in da se sliši naš glas. Želimo si, da bilo tovrstnih video zapisov še več.

Prispevek si lahko pogledate na spodnji povezavi:

http://www.vaskanal.com/novice/novice/28008-krabati-priloznost-za-povezavo-z-nemcijo.html