Ste tudi vi te dni doživeli invazijo? Na spletu je zadnje čase prav neverjetno veliko oglasov, ki nas opozarjajo na naša jetra. Že res, da so za nami velikonočni prazniki in preobilje vsega je prav zagotovo pustilo sled na naših jetrih. Star pregovor pravi, da nam preveč dobrih stvari škodi. V tem primeru zagotovo. In zakaj si ne bi sami pomagali z rastlino, ki jo vsi dobro poznamo in nam je vsem blizu?


Dobro je vedeti, da so jetra drugi največji organ v našem telesu in so izredno pomembna za naše zdravje. Njihova naloga je, da predelajo vse, kar zaužijemo ter iz telesa izločijo vse morebitne škodljive snovi. Skrbijo tudi za stalno telesno težo in preprečujejo nihanje kilogramov. Kadar trpijo jetra, nastrada celo telo. To občutimo kot utrujenost, napihnjenost, kopičenje maščobe okoli trebuha in težave s holesterolom.

Regrat je med ljudmi zelo znan po svojih zdravilnih lastnostih. Je zelo hranilna rastlina in za naše telo lahko predstavlja zelo pomemben vir vitaminov in rudnin. V njem najdemo železo, kalcij in magnezij, karotenoide, vitamina C in E, vitamine skupine B. Grenčine v njem spodbujajo izločanje prebavnih sokov in mu dajejo močne diuretične lastnosti, kar pomeni, da spodbuja odvajanje odvečne vode iz telesa. Zelo uporaben je tudi kadar gre za motnje v delovanju ledvic in mehurja in je uspešen v borbi proti celulitu, revmatskim obolenjem in prekomerni teži. Regrat ima pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa in je zato zelo primeren za zelenjavno-sadne poste. Steroli v regratovih listih spodbujajo nastanek in izločanje žolča, s čimer pospešijo izločanje strupov iz telesa.

Uporabnost regrata je zelo vsestranska. Najpogosteje jemo svežega v solati. Lahko ga skupaj s špinačo termično obdelamo. Cvetovi regrata nam dajo zelo okusen in zdrav regratov med. In še bi se našel kakšen recept. Če se bomo sami odpravili ven z namenom, da ga naberemo in to seveda tudi storimo, bomo zagotovo dosegli katerega od zgoraj naštetih blagodejnih učinkov za naše telo. Hoja, potenje, počepi,... V kolikor pa še regrat doda svoj delež, bomo lahko zelo zadovoljni.

Za konec še par nasvetov. Nabirajte ga daleč stran od cest in drugih onesnaževalcev. Lahko pridete na izlet tudi k nam, na uskoško gorje, kjer so lepi, čisti in neokrnjeni travniki. Kmalu bo regrat zacvetel in ga ne bo težko najti. Vsi tisti, ki menite, da regrat nima nič čarobnega v sebi pa počakajte, da cvet odcveti in se spremeni v lučko. Pihanje le-te ima svoj čar in nudi posebno zadovoljstvo.