Glavni akterji na odru

KRABAT V BAUTZENU 15.4.2018 Ortenburg
(Sorbsko: KRABAT w Budyšinje)
 

 

Začetek KRABAT-Festa sega v leto 2002, ko so v Nebelschützu, z upravnim središčem v Bautzenu, prvič organizirali trodnevno srečanje, festival, kjer so proslavljali in podoživljali življenje literarnega junaka KRABATa. Zgodba o Krabatu Nemce spremljala vse od otroških dni, saj je knjiga/legenda Krabat- Legenda o Črnem Mlinu, obvezno učno gradivo v osnovnih šolah. Želeli so si, da bi spet prišel k njim kak KRABAT, ki bi ponovno vrnil srečo in blagostanje. Niti sanjalo se jim ni, da bo to »nedolžno« srečanje preraslo meje Lužic in da bo postalo mednarodno.

 

Krabat-Fest se vsako leto seli iz mesta v mesto. Tako je bil v vseh večjih mestih v Lužicah. Zaradi samega zanimanja za Krabata, veličine festivala in tudi naselja, ki je sočasno s festivalom začelo rasti in se razvijati  na osnovi legende o Črnem Mlinarju v Schwarzkollmu, je Hans-Jürgen Schröter začel raziskovati ozadje legende o Krabatu. Odkril je, da je legenda Krabat nastala na podlagi dosežkov dobrotnika polkovnika Johanna von Schadowitza. V cerkvenih listinah je našel, da je v cerkvi v Wittichenau pokopan polkovnik Johann von Schadowitz, ki je bil med ljudmi znan in priznan kot Krabat. Pri nadaljnem raziskovanju je prišel, do dokazov, da je pogermanjen priimek Schadowitz prišel iz priimka Šajatović in da je pravo ime Krabata Janko Šajatović iz Jezernic.

 

Na podlagi teh novih odkritij in posledično tudi novih poznanstev in povezav s potomci Šajatovića se je festival prvič selil čez meje Lužic. 14. KRABAT-Fest leta 2015 se je imenoval »Po sledeh KRABATA« in je bil postavljen v okolje, kjer se je Krabat rodil, na obmejno območje Slovenije in Hrvaške Žumberak. 16. KRABAT-Fest je bil leta 2017 v Sloveniji v Metliki in je bil organiziran skupaj z 35. Vinsko Vigredjo. Letos je bil v Bautzenu na Ortenburgu, 2019 pa bo organizator Hrvaška.

 

V galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov iz letošnjega 17. KRABAT in Bautzen festivala.  Dogodek je bil zgodovinsko obarvan, saj se je v Sorbskem muzeju na dan festivala zaključila sedemmesečna razstava o »KRABAT. Moški. Mit. Legenda.«  Predstavile so se številne folklorne in pevske skupine, organizirane so bile umetniške delavnice in razstave in tudi ljubitelji klasične glasbe niso bili prikrajšani. Brali so se odlomki različnih avtorskih knjig, tudi v sorbskem jeziku. Festival je seveda namenjen tudi za predstavitev lokalnih produktov in običajev. Na ogled so bile živali.