TRDNJAVA KLIS

Trdnjava Klis je zagotovo ena najpomembnejših trdnjav na Hrvaškem, domačini pa jo prav tako radi označujejo kot t.i. oltar domovine. Ponosno stoji kot simbol vztrajnosti in srčnosti, ki so jo Uskoki v svoji burni zgodovini pokazali v bitkah proti Turkom. 

Trdnajva Klis se nahaja na strmem hribu okoli 9 km severozahodno od Splita, kjer poteka prelaz med gorskima hrbtoma Kozjak in Mosor in tam poteka povezava od Splita preko Knina do Zagreba.

Prva trdnjava je bila postavljena že leta 852, današnjo obliko pa je dobila po dozidavi tako Turkov kot Benečanov. Zelo pomembno vlogo ter obrambni značaj, je imela trdnjava Klis zaradi svoje strateške lege za čas turških obleganj in napadov v 16. in 17. stoletju. Izjemno se je izkazal knez in kapetan Peter Kružić, ki je več kot dva desetletja uspešno branil Klis pred Turki kot tudi Benečani. Za nas je pomemben tudi kapetan Vojne krajine Ivan Lenković, ki se je tudi sam, skupaj s 1000 Uskoki, ki jim je poveljeval boril v bitkah za Klis. V eni od bitk je bil tudi huje ranjen.

Trdnjavo Klis si je vsekakor vredno ogledati. Ne samo zaradi bogate zgodovine, ampak tudi zaradi dih jemajočega razgleda na Split, Solin, Kaštel ter otoke Brač, Šolto, Hvar, Vis. Konec meseca Kliški Uskoki organizirajo »Uskoški boj za Klis«, kjer preko 250 kostumiranih igralcev v dveh dneh odigrajo prizore spopadov Uskokov in Turkov. Letos bo spektakel 27. in 28.7.2018.

Napovednik Uskoška bitka za Klis 2018