LJUBLJANA

Naravna lega slovenske prestolnice jo je že nekdaj umestila za kraj, kjer so srečevali vojaki, trgovci in tudi pogajalci, ki so sklepali mir. Ljubljana je veljala za mirno mesto, kjer so se križale poti in kjer so se srečevali ljudje. Že v napoleonskih vojnah so jo radi izbrali za sestankovanje in sklicevanje kongresov.

Ljubljani je uspelo ohraniti sledi vseh obdobij, saj najdemo dediščino rimske Emone, sledi baroka, renesanse, romantične mostove nad Ljubljanico in še mnogo čudovite zapuščine, ki je nastajala 5 tisočletij.

V prvi polovici 20.stoletja je njen izgled lepo dopolnil zelo uspešen sodobni arhitekt Jože Plečnik, ki je bil sam po rodu ljubljančan.

V Ljubljani najdemo številna gledališča, muzeje, galerije in celo eno najstarejših filharmonij na svetu. V njej se vsako leto zvrsti več kot 10.000 kulturnih prireditev, med tem kar 10 mednarodnih festivalov. 

Mesto se nahaja v samem središču Slovenije, ki ga obkrožajo štiri pokrajine, zato v njej najdemo razne krajevne kulinarične dobrote in izvrstna vina it različnih delov države. Ljubljana je bila včasih središče za trgovanje z vino,. 

Naše prestolnice se drži slovo dobrih in kvalitetnih univerz ter inštitutov, ki so mednarodno priznani. 

Ljubljana je polna zanimivosti, prijazna, urejena in vsekakor vredna obiska.

V naših 12-dnevnih programih je tako nepogrešljiva postaja.