Veliki slapovi Žumberka je skupno ime za pet največjih slapov Žumberške gore. Nahajajo se v Žumberačkem Parku prirode- Samoborsko gorje. Štirje slapovi se nahajajo v Žumberku, eden pa v Samoborskem gorovju.

Največji in najbolj znan je je Sopotski slap, ki se nahaja zraven vasi Sopot v bližini Sošic. V dolini Slapnice se nahajta še slap Brisalo in Vranički slap. Na zahodu ob vasici Kuljaji na reki Sušici se nahaja Zeleni vir. Najpomembnejši slap Samoborskega gorovja je Cerinski vir na Javorečkem potoku.

                                            
				Sopotski slap

Sopotski slap

Sopotski slap je največji slap Žumberške gore in eden največjih na Hrvaškem. Nahaja se na enem od začetnik krakov reke Kupćine, ki je levi pritok reke Kolpe. Visok je 40 metrov in je sestavljen iz treh kaskad. Nastal je po zaslugi apnenčastega sloja na dolomitni podlagi. Slap je poseben tudi zaradi nadmorske višine, kajti nahaja se na več kot 700 m nadmorske višine. Na dnu slapa se nahaja mlin, ki pa žal ni več v funkciji, a vseeno pripomore k romantičnemu vzdušju. Ob slapu je strma pot, ki vodi na vrh slapa in do planinskega doma Vodice in naprej do Svete Gere.

                                                         
				Sopotski slap

Znano je, da so se Uskoki naseljevali v bližini vodnih virov. Pridružite se nam na naših popotovanjih po Deželi Uskokov in odpeljali vas bomo na ogled te naravne znamenitosti.