TURISTIČNA PONUDBA: Dolenjska in Bela krajina DEŽELA USKOKOV

Uvod:

Uskoki so bili preprosti živinorejci. Živeli so vedno tesno povezani z naravo in v čudovitih pokrajinah, ob morju in v hribih.  

Hoteli ostati kristjani in so zato v 16. st. bežali pred Osmani, ki so na silo širili svojo muslimansko vero. Mnogi so bežali iz področja današnje Črne gore, preko Dalmacije, Zagore ali Bosne do Uskoškega gorja. Današnja Bosna ni bila vedno muslimanska. Prebivalstvo se je spreobrnilo šele po prihodu Osmanov. Za uskoške živinorejce to ni bila opcija. Prešli so na osmansko-habsburško mejo ter ponudil svoje storitve avstro-ogrskemu cesarju v zameno za denar, zemljo in druge prednosti. Izgubili niso nič, ostali pa tudi niso navadni kmetje. Postali so bojevniki za obstanek krščanstva, kranjske vojaške meje. Preprečili so nadaljnji vdor Osmanov v Evropo. Za mnoge prebivalce, ki so prvotno tu bivali, so kdaj  predstavljali tudi strah in trepet. O tem je veliko pisal tudi Janez Vajkard Valvasor. Ko je šlo za preživetje in doseganje ciljev niso razmišljali o  subtilnosti in eleganci, plenili so tudi pri svojih sosedih.

V ta razburljiv in mikaven svet smo postavili čudovite programe z dnevi fotografije prekrasne pokrajine, ki je tudi uskokom bil mirni pol in vir energije.

Za dušo in telo: Telesno gibanje in razgibano fotografiranje

Ključni poudarki potovanja


♣ Primerno za manjše skupine

♣ Po sledeh Uskokov v nekdanji Vojni krajini

♣ Obisk pokrajinskih parkov in destinacije EDEN 2010

♣ Za dušo in telo: Telesno gibanje in razgibano fotografiranje

♣ Za tiste, ki želijo uživati na sprehodih po svežem zraku (treking) in se veselijo dobrih fotografij.

♣ Z vami profesionalni fotograf in umetnica

♣ Sanjske slike večni spominček

♣ Znanje o fotografiranju vaš večni spremljevalec tudi po zaključku potovanja

Zemljevid poti

Zemljevid poti
Metlika
Semič
Krašnji vrh
Molvice
Samobor
Metlika
Molvice
Samobor
Metlika
Plešivica
Lović
Ozalj
Samobor
Metlika
Adlešiči
Pobrežje
Marindol
Miliči
Žuniči
Metlika
Drašiči
Metlika

Cena:   920.- €/ po osebi


Minimalno število prijav za realizacijo je 2 osebi.


Program

1. dan

Dober dan Metlika!

Individualen prihod v Metliko.

(možen transfer z letališč Zagreb ali Ljubljana).

Glede na čas prihoda boste lahko že prvi dan imeli degustacijo vina ter gala večerjo v hotelu.

2. dan

Po zajtrku, vas pospremimo na zbirno mesto, kjer nas bo čakal naš profesionalni fotograf.

Država z "ljubeznijo" v imenu ... S"LOVE"nija, kar kliče po tem, da se jo razišče. Želimo vam predstaviti nekaj čudovitih skritih draguljev, ki jih skriva izvir reke Krupe, mogočne vinogradniške ceste v Semiču, čudovite slapove v Semiču in pogled s Krašnjega vrha. Ta dan vključuje tudi prost vstop v umetniško galerijo in osebno predstavitev našega fotografa.

V predvideno 7-9 urah bomo naredili 175 km.

Vključeno:

* kava in piškoti na poti

* sokovi in prigrizki

* domače kosilo v treh hodih

* organsko kozmetično darilo

* komplet razglednic

* foto trening

* prevoz

3. dan

Ponujamo vam možnost, da imate dan fotografskega treninga z našim fotografom. V njegovi galeriji bo najprej na voljo powerpoint predstavitev, kateri bo sledila delavnica, ki vključuje odlične informacije za izboljšanje vaših fotografskih sposobnosti. Vključeno je tudi kosilo in kava ter piškoti.

4. dan

Odpravili se bomo na Hrvaško in občudovali pokrajinski park Žumberak, kjer je bil rojen Johann von Schadowitz – Krabat.

Uskoško gorje Žumberak se razpostira na 333 km2. V parku živi danes manj kot 1000 ljudi, a ima zato več kot 420 vodnih virov, slapove, več kot 330 vrst gob in in čudovite potoke, polne postrvi. Mnogi turisti se vračajo prav zaradi njih. Velike so, slastne in vedno sveže.

Skupaj s fotografom bomo raziskali Park prirode Žumberak in Samoborsko gorje, ki se nahaja med mestoma Ozalj in Sambor. Čudovit, a povsem nepoznan naravni park. Poudarek te foto ture je čudovit pogled na Plešivico in Lović. Stari grad v Ozlju z reko Kupo in hidroelektrarno Munjara po načrtih Nikole Tesle.

V 7-9 urah bomo naredili 120 km.

Vključeno:

* kava in piškoti na poti

* degustacija sira ali vina

* sokovi in prigrizki

* kosilo

* komplet razglednic Žumberak

* foto trening

* prevoz

5. dan

Treking po belokranjskih uskoških vaseh. Po zajtrku vas odpeljemo v Adlešiče, kjer si boste lahko ogledali ostanke gradu Pobrežje, ki je bil v lasti uskoškega poveljnika Ivana Lenkovića. Pod ostanki gradu se nahaja grajski mlin. Odvisno od sezone, možna tudi sprostitev in kopanje v Kolpi. Pot bomo peš nadaljevali do Marindola, kjer so se leta 1548 vselili prvi Uskoki pod vodstvom Ivana Lenkovića, katerim so kasneje sledili še ostali, ki so branili celotno območje tedanje Vojne krajine. Marindol, ni edino pravoslavno naselje v Beli krajini. Tu so še Bojanci in Paunoviči, ter Miliči, kjer stoji pravoslavna cerkev Petra in Pavla. Po ogledu se napotimo proti Žuničem, kjer stoji krasen Šokčev dvor, ki je izjemen primerek uskoške arhitekture in je verodostojen predstavnik obkolpskih hiš. V Šokčevem dvoru nas čaka uskoško kosilo. Pot ni zahtevna in je zato primerna tudi za družine.

6. dan


Po zajtrku nas pričakuje umetnica, s katero boste imeli likovno delavnico ali pa boste izdelovali različne spominčke iz različnih materialov, značilnih za Belo krajino. Lokacija je presenečenje in bo zelo inspiritativna. Po poznem kosilu gremo v Drašiče na degustacijo olj.

7. dan


Zajtrk, uskoško kosilo in peka pogače za popotnico. Dan namenjen za nakupovanje domačih dobrot. 
Način prihoda na destinacijo Metlika
Lastni prevoz

Plačilo
Paket v celoti plačate vnaprej. Dodatnih stroškov ni, prejeli pa boste še klubsko kartico s popusti, ki jih lahko koristite tudi po zaključenem potovanju.