Vas v kateri sem rojen se imenuje Jezernice in se nahaja na nadmorski višini 700 m. Moji dedek in babica sta sem prišla v 16. st. skupaj z več tisoč drugimi krščanskimi Uskoki.

V vasi Jezernice se je ustalila samo družina Šajatović. Najprej je moja družina živela v zemljankah. Kmalu je Avstro-ogarski cesar dal Uskokom zemljo. Oprostil jih je plačila davkov, ter jim dal še druge ugodnosti, da so si lahko postavili kamnite domove, ki so včasih bile kombinirane z lesom, v zameno za zvestobo cesarju in obrambo krščanske vojne meje.

Več generacij je živelo skupaj pod eno streho. To smo imenovali "zadruga" (družinska zadruga). Povedali so mi, da sem imel stare starše, starše in pet bratov. Kdo ve, mogoče so bile še sestre in tete? Uskoki na žalost niso mnogo govorili o ženskah, zato na žalost ne vemo dosti o naših prednicah. Ženskam ni bilo dovoljeno, da so bile lastnice hiš ali lovke. Niso smele ubijati živali za hrano, to je bilo izključno moško delo. To je znalo biti večkrat problem, saj so moški včasih bili zdoma tudi po več tednov.

Ni dvoma: Uskoki so bili znani kot ljudje z nenavadno tradicijo. Zaradi tega jih prvotno prebivalstvo iz okolice ni maralo preveč. Raje so se družili z ljudmi z istimi navadami, tradicijo in življenjskim stilom. Ni se nam bilo lahko integrirati. Preprosto nas niso sprejeli.

Minilo je 500 let, pa nas še vedno določeni ljudje tretirajo kot tujce in nevarne prišleke. Če mene vprašate je to popolnoma nerazumljivo in neutemeljeno. Seveda smo razvili specifičen življenjski stil, saj smo se stoletja borili proti osmanskemu in beneškemu imperiju. Spali smo v jamah, votlinah in se skrivali po gozdovih neverjetno dolgo. Glavni razlog je ignoranca. Vesel sem, da se počasi vse spreminja na boljše.

Kakorkoli že, potrudil se bom, da razložim pomembnost Uskokov in na njihov vpliv na razvoj Evrope. Dnevno vas bom seznanjal s tem, kako smo jedli, se oblačili, vzgajali otroke v primerjavi z današnjico. Mnogo tega vam lahko povem in vem, da boste pogosto ostali brez besed. Zgodba o Deželi Uskokov je čudovito vznemirljiva.