Plemič in zaščitnik

Po evropskih prestolnicah

Preživite vsak dan v drugem mestu. Namenjen je vsem, ki želite videti, doživeti in okusiti čim več, v čim krajšem času.

Na tem potovanju bo veliko možnosti za nakupovanje, kulturo, umetnost in za spoznavanje avanturistične zgodovine Uskokov. Najlepše prizore ob gradovih, slapovih, ob rekah in znamenitostih bo fotografiral profesionalni fotograf. Fotografije s potovanja boste prejeli po koncu potovanja brezplačno.

Ključni poudarki potovanja

♣ Primerno je za skupine od 20 do 50 oseb. 

♣ Program je namenjen Slovencem v tujini. 

  • Vodenje v nemškem in angleškem jeziku brez doplačila. 

♣ 6 evropskih prestolnic

♣ 9 uskoških postaj na utrbah ali v gradovih Uskokov

♣ Obisk dveh pokrajinskih parkov – med njimi tudi destinacija EDEN 2010

♣ Obisk Unescovega narodnega parka

♣ Uskoška konjenica in uskoški konji vrste Nonius

Zemljevid poti

Berlin > Dresden > Wittichenau > Praga > Dunaj > Budimpešta > Ljubljana > Novo mesto > Metlika > Plitvice > Senj > Velika Gorica > Zagreb > Berlin



Cena: 1.450.- €/ po osebi

Minimalno število prijav za realizacijo je 20 oseb.

Program

Načrt potovanja

1. dan

Sestali se bomo v dopoldanskih urah v Berlinu. 

Zakaj Berlin in Potsdam?

Gospod Schröter je razkril zanimiv del slovenske zgodovine, ki je tudi našim zgodovinarjem neznanka. Zaradi tega je naša agencija razvila programe, ki so pred vami in na ta način obogatila ter dopolnila znanje stroke in omogočila obiskovalcem spoznavanje Slovenije in njenega pomena v Evropi na povsem nov in inovativen način. Dajmo skupaj, skozi Uskoke spoznati VRATA EVROPE. 

Po skupnem kosilu Berliner Klöpse in kozarcu Berliner Weissbier si bomo ogledali dobršen del zanimivega mesta in se odpeljali do Potsdama, kjer nas bo pričakal edini profesionalni raziskovalec zgodovine KRABATOV (belokranjskih in dolenjskih uskokov). Sledi krožni ogled standardne ponudbe Berlina, kot je Brandenburg, parlament, berlinski zid, Glienicke most,...

Predmestje JZ Berlina Potsdam, vas bo očaralo s starim baročnim mestnim jedrom in nizozemsko četrtjo. Poudarek ogleda bo na gradovih Babelsberg, Cecilienhof in Sanssousi, kjer so:

Uskoki pod zastavo konjenice Krabatov zaščitili Potsdam pred vdori sovražnikov. Do Potsdama so jezdili polne tri tedne. Vmes so zamenjali več konjev in doživeli marsikatero dogodivščino in presenečanje. Gospod Schröter vam bo opisal podrobnosti tega konjeniškega potovanja. Raziskuje že polnih 11 let. Naša agencija pa je edin partner gospoda Schrötera in zato lahko ponuja edinstveno drugačen in zanimiv program posledično vam tudi lokalni vodniki ta trenutek še ne morejo podrobno predstaviti ta izjemno vznemirljiv del skupni del zgodovine. To je naša prednost!

Na poti proti Bautzenu, kjer bomo nočili, se bomo ustavili na večerji s tipično saško kuhinjo.

2. dan

V Bautznu si bomo takoj po zajtrku ogledali Sorbski muzej. Vodnik skozi muzej vam bo pojasnil vlogo uskokov iz Bele krajine in Dolenjske.

Prvi kapetan je prijezdil iz Pustega Gradaca v Beli krajini s skupaj 60 konjenikov iz Vojne krajine. Med njimi je bil tudi Johann von Schadowitz. Žal je kapetan po enem letu zaradi okužbe umrl. Pokopali so ga v katedrali v Bautzenu. Bil je to najbolj spektakularen pogrebni obred, ki so ga na Saškem kdaj doživeli. Konjenik je v čast kapetanu, s svojim konjem vjezdil v katedralo in skočil z njega tako, da je v zraku prelomil kopje s svojim kolenom in ga položil v njegov grob. Več o pogrebnem spektaklu slišite na licu mesta. 

Ogledali si bomo tudi cerkev Marijinega vnebovzetja v mestu Wittichenau, kajti tukaj počiva "krivec" za vse, naš junak po kateremu agencija nosi ime: Johann Von Schadowitz. 

S svojimi dejanji je pred več kot 300 leti razvil regijo v gospodarsko območje, ki se še danes  razvija na čvrstih temeljih, ki jih je takrat postavil. Regija slovi kot ena izmed najhitreje rastočih turističnih destinacij v Evropi in se imenuje po njem Krabat region v Lužicah.

V Wittichenau-u si bomo ogledali še tradicionalno pivovarno iz leta 1356 in degustirali 8 vrst piv. Med njimi tudi Krabat Pils in Schwarzer Müller. 

Kosilo bomo imeli v prostorih društva Krabat v mestu  Gross Sarchen, kjer je srčni kralj meščanov Johann von Schadowitz živel do svoje smrti. 

Regijo Gornje Lužice ne smemo zapustiti preden ne obiščemo naselje "Krabat Mühle Schwarzkollm". V Črnem mlinu si bomo ogledali zbirko rekvizitov iz hollywoodskega celovečernega filma o legendi Krabat po romanu Ottfieda Preussler. Na ogled je postavljena tudi skulptura Johanna von Schadowitza na konju v naravni velikosti, ki jo je izdelal umetnik Joerg Tausch. Skulptura je nastala na osnovi arhivsko potrjenih raziskav Hansa-Jürgena Schrötera, ki je raziskal in ugotovil, kako je bil Krabat oblečen, ko je prišel v Lužice. 

Dan je posvečen najbolj ključnim nemškim življenskim postajam konjenikov "Krabaten zu Ross" in legendi Krabat. Večerja bo postrežena v restavraciji Črnega mlina. Za vas smo izbrali lužiški tradicionalen trihodni meni.

Nočitev v mestu Bautzen. 

3. dan

Po zajtrku se bomo odpeljali v Dresden. To je mesto v katerem je Krabat, Johann von Schadowitz, preživel več kot tri desetletja. Mesto je gotovo eno izmed najlepših v Nemčiji. Skozi center teče reka Spee. Na obeh bregovih so imenitni gradovi, ki vzamejo dih slehernemu obiskovalcu.  

Kosilo bomo imeli v centru mesta. Postregli vam bodo s tradicinalno saško hrano. 

Dresden je bil v drugi svetovni vojni bombardiran in celoten porušen do tal. Gradovi, ki jih vidite danes, so po mnenju ljudi iz gradbene stroke zagotovo najboljše rekonstrukcije, ki jih sodobno gradbeništvo pozna. Mestni center je ohranil duh preteklosti svojih plemiških vladarjev. 

Polni vtisov ter oboroženi z znanjem o gospodarjih naših uskokov, Johannu Georgu II, III, IV ter Avgustu Močnem se bomo odpravili na večerjo v mesto Pirna ob češki meji, kjer je bilo zbirno-registracijsko mesto uskoških konjenikov Petra Zrinskega.

Po večerji bomo pot nadaljevali proti Pragi, kjer vas bomo namestili v hotelu blizu starega jedra.

 

4. dan

Po zajtrku se bomo sprehodili do starega centra Prage. Naš stokovnjak za zgodovino Krabatov gospod Hans-Jürgen Schröter ali eden izmed njegovih sodelavcev, nas bo pobliže spoznal z dejstvi o 30-letna vojni. Boj za prevlado Svetega rimskega cesarstva je potekal med protestanti na eni strani ter katoliki na drugi. Izvedeli boste tudi kako je v tistem času, prišla kravata s Krabati v ta kraj.

Ogled bo trajal do večernih ur, saj si boste mesto ogledali tudi s hopp-on hopp avtobusem. Med 14. in 15. uro kosilo v rustikalni praški restavraciji. 

Pred spanjem se boste prepustili še luksuznemu razvajanju. Pluli boste s kruzerjem do Lužnice, kjer vam bodo postregli z luksuzno večerjo.  

Prespite v Pragi.

5. dan

Takoj po zajtrku nadaljujete pot do naslednje prestolnice Dunaja.

Ogledali si boste sedež habsburške monarhije. 

Na Dunaju so skozi njihovo burno zgodovino pogosto padale glave in je bilo posledično fevdalno življenje polno sprememb in spektaklov. Najbolje boste to lahko podoživeli ob ogledu grobnice "Kaisergruft" in gradu Schönbrunn. 

Dunaj ni Dunaj brez Wiener Schnitzel (dunajski zrezek) in Sachertorte (sacher čokoladna torta). Zato se boste ustavili v restavraciji Der Schnitzel König, kjer boste dobili največji zrezek na Dunaju in Sacher torto za sladico. 

Po poznem kosilu se bomo odpravili naprej do Budimpešte, kjer se bomo namestili v istoimenskem hotelu: Budapest (če bo ta na vaš željeni termin prost). 

6. dan

Po zajtrku sledi ogled čudovite Budimpešte. Spremljala nas bo lokalna turistična vodnica. Ogledali si bomo sedež habsburških "Uskokov" (Husarji) ter etnografski muzej, ki se nahaja v stavbi zgrajeni leta 1847.

Kosilo bo v mestnem centru. 

Prespali bomo še eno noč v hotelu Budapest. 

7. dan

Zgodnji zajtrk je obvezen, kajti pot nas bo peljala v Ljubljano. Ona je seveda znana kot romantična in polna ljubezenskih zgodb, toda mi vam bomo Ljubljano prikazali iz popolnoma novega zornega kota. Ljubljana je nekoč bila pomembno uskoško trgovsko središče. Mnogi so hodili v  Ljubljano po sol. Prav tako so tukaj uskoki imeli carino in mnogi so se šolali v njej. Kje in zakaj vam povemo na licu mesta. 

Po kosilu v restavraciji Union vas pelje pot naprej do Otočca in Novega mesta. Ta romantična in legendarna mesta so polna starodavnih zgodb. V gradu Struga boste prisluhnili najzanimivejšim. Naša partnerica in strokovnjakinja agencije "Vesela doživetja" Vas bo spremljala in poskrbela za zares veselo doživetje.

Zvečer se boste namestili v hotel Krka v mestnem centu Novega mesta. Tam bo tudi postrežena večerja. 

8. dan

Po zajtrku se odpravimo čez Vahto na Gorjancih v Metliko. Čas je za sprostitev in odmor. Od nas boste dobili napotke kaj si lahko v Metliki ogledate in je le nekaj minut hoje od hotela Bela krajina, kjer boste nasljednje dve noči tudi prespali. 

To je dan brez spremstva, brez vodičev in obvez. Polpension boste imeli rezerviran v hotelu. 

9. dan

Po samopostrežnem zajtrku bomo spoznali pisano vinorodno okolico Metlike- center življenja belokranjskih uskokov. Mnogi potomci Uskokov še danes živijo v občini Metlika in Črnomelj. 

Ogledali si bomo uskoško grško-katoliško cerkev Čirila in Metoda. Ona je ena od le dveh v Sloveniji. S tem, da sta obe v občini Metlika. 

Kosilo bo v gostilni Veselič. Pripravili vam bodo belokranjske dobrote. Žlinkrofe, ajdove štruklje in še marsikaj dobrega. 

Po kosilu sledi degustacija belokranjskih vin pri imenitnemu vinarju Pečariču, večkratnemu dobitniku zlatih medalj. 

Nato se bomo udeležili pouka šole smeha: Bistra Buča. Učilnica se nahaja v prostorih tipične belokranjske hiše Društva Krabat. Smeh do solz vam je zagotavljen. To šolo še nihče ni zapustil brez nasmeha na obrazu. Profesor iz leta 1950. nam bo na "socialističen" način pojasnil, kako so v Beli krajini uskoki živeli, kaj so jeli, pili in kako so se obnašali. Naučil vas bo plesati kolo Lepa Anka in lahko se zgodi, da boste klečali na koruzi, če ne boste pridno sodelovali. Skratka: Šola je izjemna in pušča vtis. Ni politično, temveč uskoško naravnana, četudi je profesor in način predavanja iz leta 1950 prevzet. To morate doživeti. Natančno opisati program je praktično nemogoče.

Večerja iz domače krušne peči bo v Hiši dobrega kruha Mojce Kramarič. 

Prenočili boste ponovno v hotelu Bela krajina. 

10. dan

Dan poln animacije je za nami in sledi sproščanje v naravi. Ogledali si bomo UNESCOv zaščiten park Plitvičkih jezer. Podali se bomo na peš pot v trajanju treh ur. Z nami bo fotograf. Najlepše prizore bomo poslikali in poskrbeli, da boste domov odnesli čudovit fotoalbum z najlepšimi fotografijami. 

Pozno kosilo bo postreženo na naši naslednji postaji. To je najstarejše hrvaško mesto na obali: Senj. 

Ogledali si boste ohranjeno trdnjavo in se po avtocesti odpeljali do hotela v Veliki Gorici, kjer boste večerjali in prenočili.

11. dan

Po zajtrku si boste ogledali konje vrste Nonius. To so križanci, katere so uporabljali konjeniki KRABATI. Nekoč so služili tudi za vleklo topov, saj so izjemno močni. Na ozemju Hrvaške in Slovenije obstaja le še pest teh plemenitih konjev. Večina je v lasti naših poslovnih partnerjev. Dostop do njih je omejen, toda poskrbeli smo za to, da jih Vi lahko vidite!

Kosilo bo na ranču konjeniškega kluba v Veliki Gorici. 

Po kosilu se bomo odpravili v Zagreb. Katedrala in cerkev Sv. Marka ob hrvaškem parlamentu vas bo prevzela. Center Zagreba je izjemno živahen in poln znamenitosti ter zgodb preteklosti. Tukaj najdete vse, od muzeja iluzij, umetniškega paviljona do muzeja Nikole Tesle.

Zavili bomo v trgovino s kravatami Croata. Te kravate so naslednik kravat Krabatov o katerih smo vam govorili že na začetku potovanja. 

Kravate in ženske rute so najvišje kakovosti. So iz domače svile, kakršno so proizvajali Turki in potem tudi Uskoki. Zakaj so te svilene kravate tako značilne boste izvedeli na izletu. 

Sledi večerja v restavraciji Nokturno. Nahaja se na zelo atraktivni lokaciji v centru mesta. Za Vas so razvili poseben poslovilni uskoški meni in Vam bodo pripravili lunch paket za nočno vožnjo do Berlina. 

Še preden oddite na pot nazaj v Berlin Vam bomo podelili profesionalne fotografije za spomin na čudovit izlet "Plemič in zaščitnik Krabat". 

12. dan

Zjutraj brunch v Berlinu in slovo. 

Opomba: Kdor želi, si lahko proti doplačilu rezervira še dodaten dan ali več za počitek v Berlinu. 

Način prihoda na destinacijo Berlin

Lastni prevoz

Plačilo

Paket v celoti plačate vnaprej. Dodatnih stroškov ni, prejeli pa boste še klubsko kartico s popusti, ki jih lahko koristite tudi po zaključenem potovanju.