December je mesec veselja in druženja. Te dni nam je uspelo zdužiti prijetno s koristnim in smo tako preživeli prekrasen dan na terenu skupaj s turističnimi delavci, upravo Krajinskega parka Kolpa in prebivalci omenjenega parka.

Najprej so obiskali Sladkovodni akvarij v Karlovcu, nakar smo se dobili v Ozlju. Pospremili smo jih v Vrhovac, kjer se nahaja Kmečka gostilna Čulig. Na zahodu se pogled širi proti Sloveniji, Žumberačkem in  Samoborskem gorju, z druge pa na reko Kolpo in Pokolpsko dolino. Poleg domače hrane, domačega  in toplega ambienta pa sta tu še Ankica in Stjepan Čulig, ki zaokrožita popolno podobo domačije.  Skupaj smo poslušali predavanje o Uskokih, njihovem delovanju in pomenu na tem področju in v širši regiji. Nismo pa mogli mimo Krabata- Janka Šajatovića, ki se je rodil v bližnjih Jezernicah.

Po kosilu smo se odpeljali v Pribiće, kjer stoji ena lepših, če ne najlepša grko-katoliška cerkvica na območju Žumberaka. Posebnost cerkve je zagotovo kupolasta oblika cerkvene strehe. Ostale cerkve v okolici, so si navzven podobne in praviloma nimajo kupolastih streh. Na ta način so že od daleč zmedle napadalce, saj niso mogli  zagotovo vedeti, kateri verski skupnosti pripada.

V Sošicah nas je pričakal varuh Parka prirode Žumberak, ki je zamenjal par informacij s svojimi kolegi iz Krajinskega parka Kolpa.

Za en dan je bilo zadosti resnega izobraževanja. Sledil je nadvse zabaven, a vseeno poučen obisk Krabat Radovica in njihove Osnovne šole Bistra buča. Jože Matekovič nas je na šaljiv način vrnil v davno leto 1957 in nam pripravil učno uro o Beli krajini.

Za konec, smo šli še v Drašiče, kjer je Soseska zidanica in v njej še vedno delujoča vinska banka. Na to so izredno ponosni, saj se lahko pohvalijo, da so v preteklosti dobro gospodarili in se držali strogih pravil, kar jim je omogočilo v prvi vrsti preživetje hkrati pa so zaradi tega uspeli prenoviti še cerkev sv. Petra.

Hvala Krajinskemu parku Kolpa za prekrasen dan. Šli smo po eni od poti po Deželi Uskokov. Upam, da si kmalu izberemo novo pot in da obiščemo še kakšno.