Ključni poudarki potovanja

♣ Primerno za manjše skupine. Idealno za 8 ali 16 oseb. 

Program priporočamo predvsem Slovencem v tujini.

♣ Vodenje v nemškem in angleškem jeziku brez doplačila. 

♣ Po sledeh Uskokov v nekdanji Vojni krajini.

♣ Gala uskoško kosilo iz krušne peči.

♣ Degustacija vin in penin znamke Krabat pri vinarju Pečarič.

♣ Obisk dveh pokrajinskih parkov in destinacije EDEN 2010.

♣ Delavnice.

Mnogim ni znano zakaj zgodovina uskokov igra pomembno vlogo pri razvoju Evrope. Že od 14. stoletja naprej bi razvoj Evrope šel po polnoma drugačni poti, da ni bilo uskokov. Nekateri so pustili do dandanes izjemen pečat na razvoj določenih destinacij, predvsem v tujini. Žal tukaj pri nas komaj ali nič ne vemo o tem. Želimo, da ste ponosni na belokranjske in dolenjske uskoke.  Zato vas vabimo, da spoznate njihove zgodbe in deželo v kateri so živeli. Naredili so izjemno veliko za vse nas in je čas, da to zvemo in spoštujemo. Ste vedeli, da so uskoški konjeniki Krabati prvi v svetu nosili kravate?  Vam je znano, da so osvobodili in zaščitili berlinski Potsdam? To in mnogo več vam bomo povedali skozi potovanja in doživetja na terenu.

Nepravičnost spremlja zgodbo uskokov že 500 let. Agencija Von Schadowitz je razvila čudovite turistične programe na podlagi znanstvenih raziskav. Vabimo Vas na razkrivanje novih a resničnih in pravičnih zgodb uskokov skozi nepozabna doživetja. 

Zemljevid poti

Zemljevid poti

Metlika

Adlešiči

Črnomelj

Semič

Čurile

Radovica

Sopot

Vivodina

Jurovski Brod

Metlika

Cena: 810.- €/ po osebi 

Minimalno število prijav za realizacijo je 8 oseb. 

Program

1. dan

Dober dan Metlika!

Individualen prihod v Metliko.

(možen transfer z letališč Zagreb ali Ljubljana).

Glede na čas prihoda boste lahko že prvi dan okusili uskoški prigrizek ob kozarčku piva ali vina Krabat ali se osvežili z domačim sokom.

Nameščeni boste v turističnih v obnovljenih objektih GTM d.o.o. 

2. dan

Iz naslova namestitve vas bomo po zajtrku odpeljali do starega mestnega jedra. Ogledali si boste multumedijski prikaz Bele krajine in srhljivo zgodovino danes idilične Metlike. Obiskali bomo staro mestno jedro in romatičen grad, kjer se nahajata dva muzeja in vinoteka. V njem so pogosto tudi čudovite kulturne prireditve, koncerti in drugi imenitni dogodki.

Na kosilo se bomo odpravili v Hišo dobrega kruha Mojce Kramarič. Sodelovali boste na delavnici peke uskoške pogače in uživali v jedeh iz domače krušne peči. Krabat meni bo obujal stare, že skoraj pozabljene okuse, dobre uskoške hrane. 

Spoznali boste ljudske pesmi, zanimive legende in zgodbe, ki so povezane z Uskoki. Zgodbe bomo okrepili z obiskom Treh Far, ki se nahajajo v neposredni bližini. Cerkve so v drugi polovici 12. stoletja zgradili nemški vitezi templjarji, na kar spominja izjemno pokopališče. Cerkve iz 14. in 15. stoletja so stisnjene za visokim obzidjem, ki je ostanek protiturškega tabora in povezava do naše avanturistične zgodbe. 

Na koncu dneva vas čaka dobra kapljica vina ter prigrizek pri vrhunskemu vinarju Pečariču. Degustirali bomo pet vrst belokranjskih vin. 

3. dan

Odpeljali Vas bomo ob reki Kolpi, mimo stelnikov in belih brez do Šokčevega dvora. To je uskoška domačija, katera je ohranila tradicionalno obliko. 

Ste že kdaj poskusili klobaso istrskega osla, belokranjsko pramenko in mangolice? Istrski osel, je tako kot tudi ovca pasmine pramenka in prašič mangolica prišel v našo pokrajino prav z uskoki.  Že takoj po nastanku je klobasa dobila zlato medaljo na nemški salamijadi v Kamenzu leta 2017. Postregli vam jo bodo v Šokčevem dvoru. 

Z vodičem se boste dogovorili, kako želite preživeti dan v pokrajinskem parku Kolpa. Na voljo so vam kulinarične delavnice, čolnarjenje ali rafting po reki Kolpi, glasbeno doživetje oz. izdelava izdelkov domače obrti. 

Pozno kosilo bo na žlico v idiličnem ambientu. 

Ogled uskoške farme z osli. 

Večerja bo postrežena v hotelu Bela krajina. 

4. dan

Po zajtrku se bomo odpravili do grko-katoliške cerkve Čirila in Metoda. To je ena izmed dveh v Sloveniji. Po ogledu se bomo odpotili na hrvaški del Gorjancev in občudovali pokrajinski park Žumberak. Tu so rojeni mnogi uskoki plemiškega rodu, tudi Johann von Schadowitz - Krabat. 

Uskoško gorje Žumberak se razpostira na 333 km2. V parku živi danes manj kot 1000 ljudi, vendar naravne lepote so ostale. V parku najdemo več kot 420 vodnih virov, slapove, več kot 330 vrst gob in in čudovite potoke, polne postrvi. Mnogi turisti se vračajo prav zaradi njih. So velike, slastne in vedno sveže. Sami se boste prepričali. 

Pot nas bo peljala naprej do doline kardinalov. Tam  stoji v vasi Pribič edina unijatska cerkev z  bizanstinskimi kupolami. Ona je in zanimiv del naše uskoške zgodbe, saj je ob njej grad, ki je bil nekoč v lasti vladarjev Zrinski, ki so naselili uskoke v Belo krajino, Dolenjsko in v park Žumberak - v deželo Uskokov. 

Z večerjo nas bodo postregli na kmečki domačiji Čulig. Čudoviti razgledi so zagotovljeni, saj se nahaja na hribu, ki je odban z najlepšimi vinogradi kraja. 

V hotel se bomo vrnili pozno zvečer. 

5. dan

Dan za nakupovanje domačih dobrot. Domov boste lahko odnesli različne vrste sirov, domača olja iz maka, marelic, lešnikov, orehov ali bučk. Tudi različni spominki in vino ali pecivo bodo na voljo.

Dan bomo prilagodili času vašega odhoda. 

Način prihoda na destinacijo Metlika

Lastni prevoz

Plačilo

Paket v celoti plačate vnaprej. Dodatnih stroškov ni (razen v primeru doplačila za enoposteljno sobo 80€ ali transfer z/na letališča. Cena se definira ob razervaciji.), prejeli pa boste še klubsko kartico s popustom 2%, ki jih lahko uporabljate tudi po zaključenem potovanju.

V ceno je vključeno: Davek, takse, organizacija, spremstvo, lokalno vodenje Tri Fare, Pribić in animacija. 4x nočitev v dvoposteljnji sobi z zajtrkom. 4x kosilo. 3x večerja. 3x tradicionalni prigrizek. Multimedijski prikaz. Vstopnice v muzej,  pokrajinski park Kolpa, Šokčev dvor, ogled farme z osli, ogled parka Žumberak. Degustacija vina. Delavnica Peka pogače in Šokčev dvor (čolnarenje ali animacija odvisno od želja in vremenskih razmer). Kompleten transfer s šoferjem skozi celoten program.

Naši programski partnerji:

Gostinstvo in turizem Metlika, Belokranjski muzej, Hiša dobrega kruha Mojce Kramarič, Pokrajinski park Kolpa, vinar Pečarič, oljar Pečarič, domačija Rim, domačija Šokčev dvor,  domačija Čulig, gostilna Žumberački Raj, prevoznik Svijet putovanja Zg, TIC Metlika - lokalni vodiči in animatorji, župnišča Pribić, Metlika in Rosalnice. 

VODENJE JE MOŽNO V SLOVENSKEM, NEMŠKEM, HRVAŠKEM ALI ANGLEŠKEM JEZIKU - brez doplačila.