Ko sem bil mlad, so uskoški fantje bili ali plešasti, ali samo z nekaj lasmi na vrhu glave, nekakšno irokezo, ki je delila glavo na dva dela. Nekateri mladostniki so imeli dolge lase na sred glave in so jih vezali v čop.

Čevlji so bili narejeni iz usnja. Rekli smo jim opanki. Spodnje perilo je bilo belo, čez pa smo nosili barvna oblačila. Glavni barvi sta bili rdeča in modra. Imeli smo dolgo tradicijo barvanja oblačil. Vsi so sanjali o tem, da bi imeli takšno uniformo kot moj oče. To je bila Husarska uniforma.

Husarji so bili člani lahke konjenice, izhajali pa so iz držav vzhodne in centralne Evrope v 15. in 16. stoletju. Naziv Husar in posebna razlikovalna obleka teh konjenikov je bila kasneje široko sprejeta in zelo prilagojena lahkemu konjeniškemu polku v evropskih in evropskih kolonialnih vojskah v poznem 17. in 18. stoletju. Husarji so imeli okoli vratu tudi svileno ruto, ki je kasneje postala kravata in je še danes moderen dodatek v poslovnem svetu.

Kot lahko vidite, obstaja tesna poveznica med Krabata, Kroata in kravata. Husarje, ki jih je poslal habsburški cesar Petar Zrinsk iz Hrvaške (Croatia), ki je bil na čelu Uskokov iz Vojne krajine, služiti nemškemu kralju so imenovali Krabata. Krabati so bili vsi Uskoki ne samo Hrvati (Croati).